Nak duit poket?? Klik sini..

Pengikut

Khamis, 31 Mac 2011

Peristiwa Durian



Teringin mau makan durian.. yang isi dia tebal, pastu lemak2 manis.. uishhh~~ ada kaitu di Ranau? hmm.. Tiba2 teringat masa kecil2 dulu..

Asal musim buah / musim durian seja, balik rumah makcik di Timbua.. Tidur 1 malam pun cukup.. Orang besar / budak lelaki, berjaga malam.. Tunggu durian jatuh, pastu belari pegi ambil.. sambil berebut pula tu.. Yang budak2 kecil / ibu2, tidur... Besok awal pagi sejurus selepas bangun, pegi lah dapur.. ada sudah durian selonggok di situ.. Wahh.. time tu rasa macam "oh! Heaven..." kau makan lah jangan berenti2 dari pagi sampai petang.. bekalan tetap tidak habis.. Pastu, kau makan lah sampai kau temuntah2, pastu kau confirm mau makan lagi.. Ntah kenapa begitu kan? Suasana berebut tu yang paling best... Dalam hati 'eh! bagus berabis.. nanti diorang kasi habis" punya buruk perangai.. tidak mau RUGI ba.. Adedeh!

Tapi sekarang, itu pokok durian tidak lagi bebuah banyak2... Pastu buah dia pun kecil2 seja.. bukan macam dulu2.. Sekarang, mau berebut pun segan,.. sebab sudah besar pastu terfikir 'kau ingat pokok kau? kau sendiri seja mau makan??' ditambah dengan suara orang yang 'oii.. ingat2 orang belakang' tapi bukan diorang cakap sama saya tau! tidak mengaku.. haha

Dulu, mau makan durian, free seja.. sampai menangis2 kena paksa makan (Tipu, padahal suka).. Sekarang, mau makan banyak sikit, terpaksa beli.. itu la, untung betul orang2 yang berkebun ni... (dulu, bapa bawa kau pegi kebun, baru 30minit kau sudah menangis bawa balik.. kalau time tu umur kau 5 tahun tidak apa.. ini, lepasan SPM.. Punya buruk perangai!!) -Diam lah!-   -_- 

Pernah juga masa tadika.. makan durian sampai tidak ingat dunia atas hasutan arwah kazen 'eh, bagus kau makan banyak2 sikit.. nanti, kalau diorang sampai diorang kasi habis ni semua'.. dengan tebarusnya (tamak), saya makan tidak berenti2 sampai temuntah2.. pas muntah, sambung makan balik.. Hei!! Rangka juga? Iya.. saya memang rangka.. jadi kenapa? Untung maa jadi orang rangka... hermm.. Rindu sama arwah kazen... Al-Fatihah buat arwah...

Besok balik Ranau jadi, please RANAU, jangan kasi kecewa saya.... Adeii..Macam becinta pula..
Kalau pasal durian, saya tidak kisah.. Tapi, husband saya mungkin kisah.. haha... No lah... Dia sporting...
 
Ada siapa2 mau bagi saya durian free?? hehe

 

2 ulasan: